خشکی زانو بعد از تعویض مفصل زانو حالتی است که بیمار نمیتواند بهراحتی زانوی خود را حرکت دهد، این مشکل عمدتا به علت سکون مداوم بعد از عمل و در نهایت کمبود مایع مفصل در بیمار پیش میآید. بیمار با هدف کاهش درد زانو، عمل تعویض مفصل را انجام میدهد اما عارضه خشکی زانو باعث میشود تا پس از عمل نیز محدودیت حرکت داشته باشد. در همین رابطه سوالات زیادی ذهن بیمارانی که کاندید جراحی تعویض مفصل هستند را درگیر میکند. در این مطلب سعی کردهایم تا به متداولترین سوالات شما درباره خشکی زانو بعد از تعویض مفصل زانو پاسخ دهیم. تا انتها با ما همراه باشید.
علت خشکی زانو بعد از تعویض مفصل زانو
مهمترین دلایل سفتی زانو بعد از تعویض مفصل زانو به این شرح است:
- کمبود مایع مفصل : علت خشکی زانو پس از جراحی تعویض مفصل زانو میتواند دلایل متعددی داشته باشد اما قطع به یقین مهمترین آن کمبود مایع مفصل است. مایع مفصل مایعی لزج و لغزنده است که حرکات زانو را راحتتر میکند. گاهی اوقات ممکن است این مایع به اندازه کافی در ناحیه مفصل وجود نداشته باشد و همین مسئله خشکی زانو را به همراه خواهد داشت.
- التهاب مفصل : از دیگر دلایل بروز عارضه خشکی زانو میتوان به التهاب مفصل اشاره کرد. التهاب مفصل در برخی از بیماران به علت واکنش بدن به جراحی ایجاد میشود. بی تحرکی قبل از عمل، ایجاد اسکار در محل زخم و یا تشکیل بافتهای استخوانی اضافی در ماهیچهها پس از جراحی از دیگر دلایل سفتی و خشکی زانو پس از عمل تعویض مفصل است.
- عفونت زانو : عفونت زانو پس از جراحی از دیگر علل خشکی زانو است که باید فورا درمان شود.
- عدم جاسازی صحیح پروتز : به ندرت پیش میآید که متاسفانه پروتزهای زانو درست در جایی که باید قرار گرفته باشند، جاسازی نشده و در نتیجه این کاستی و عدم دقت کافی در نصب پروتز توسط تیم پزشکی، بیمار پس از عمل دچار خشکی زانو میشود.
خشکی زانو بعد از تعویض مفصل زانو تا چه مدت ادامه دارد؟
خشکی زانو پس از تعویض مفصل زانو بین 6 هفته تا 1 سال ممکن است طول بکشد. این بازه زمانی به علت ایجاد و شدت عارضه خشکی زانو و میزان دقت بیمار به پروتکل های درمانی ارائه شده توسط پزشک وابسته است. تزریق مایع مفصل، فیزیوتراپی منظم در 6 هفته نخست پس از عمل، مصرف دارو و استفاده از زانوبندهای طبی میتواند زمان بهبود این شرایط را کوتاه تر کند.
بیشتر بخوانید : عوارض تعویض مفصل زانو
درمان خشکی زانو بعد از تعویض مفصل زانو
درمان خشکی زانو بعد از تعویض مفصل به علت اصلی و شدت رخ داد آن بستگی دارد. اگر علت خشکی زانو ناشی از عفونت، اسکار زخم یا ایجاد استخوان اضافه در ماهیچهها باشد باید بیمار برای درمان، تحت جراحی آرتروسکوپی قرار گیرد. پزشک ناچار است مجدد ناحیه عمل شده را بازبینی و اسکار زخم یا استخوانهای اضافه را خارج کند. این عمل تحت بیهوشی انجام میشود.
اگر علت خشکی ناشی از کمبود مایع مفصلی باشد جراح با تزریق مایع مفصلی در ناحیه زانو میتواند این عارضه را درمان نماید.
برای سایر علل خشکی زانو نیز متدهای درمانی متنوع دیگری نظیر فیزیوتراپی تهاجمی، تعویض پروتز و دارو درمانی برای از بین بردن عفونت استفاده میشود. گفتنی است تعویض مجدد پروتز آخرین راهکاری است که به منظور درمان خشکی زانو پس از جراحی مفصل پیشنهاد میشود.
نکاتی برای پیشگیری از ابتلا به خشکی زانو پس از عمل تعویض زانو
برای پیشگیری از بروز خشکی زانو بعد از تعویض زانو بهتر است به نکات زیر توجه کنید:
- فیزیوتراپی پس از عمل تعویض مفصل را جدی بگیرید!
- از بالا و پایین رفتن از پله اجتناب ورزید.
- داروهای تجویزی پزشک را برای جلوگیری از عفونت و کاهش درد منظم مصرف کنید.
- مواظب باشید که به هیچ وجه سر نخورید، مجبور به پرش نشوید و در نهایت حرکات خود را کنترل شده انجام دهید.
- استراحت کافی داشته باشید.
- برای کاهش فشار به زانو، تثبیت زانو و پشتیبانی عضله بهتر است از زانوبند استفاده کنید.
سوالات متداول خشکی زانو بعد از تعویض مفصل
شایع ترین علامتی که در اغلب بیماران مشاهده شده است درد شدید زانو پس از عمل است به گونهای که به راحتی قابل کنترل نباشد. برخی نیز پس از انجام فعالیت سبک با درد یا تورم دچار میشوند. از دیگر نشانههای خشکی زانو میتوان به شنیدن صدای غیرطبیعی در ناحیه زانو به هنگام حرکت دادن آن اشاره کرد. محدودیت حرکت یعنی باز نشدن زانو بیشتر از 100 درجه، احساس خستگی و کوفتگی در ناحیه زانو و درد و ورم از دیگر نشانههای خشکی زانو پس از جراحی تعویض مفصل است.
بله قطعا فیزیوتراپی طی 6 هفته اول بعد از عمل به میزان قابل توجهی در کاهش دوران نقاهت، پیشگیری از بروز خشکی زانو، تقویت پایین تنه، افزایش تعادل، حرکت بدون درد و بهبود سریع بیمار تاثیرگذار است.
بله متاسفانه یکی از دلایل خشکی زانو پس از تعویض مفصل زانو ایجاد اسکار زخم در ناحیه جراحی است و راهکار رفع آن نیز جراحی آرتروسکوپی است. در این روش جراح لولهای را از ناحیه زانو وارد بافت داخلی کرده و به واسطه آن میتواند دقیقا محل اسکار را بازبینی کرده و آن را جدا نماید.